Communicatie na de scheiding (on demand)

Registreer of login om alle onderdelen te bekijken

Studiebelasting: 1 uur

Leden met een abonnement Praktijkondersteuning volgen dit webinar on-demand kosteloos als onderdeel van het abonnement. 


Jasper Horsthuis gaat live in gesprek met Jan-Willem van Vugt, oprichter van Scheidingskaart.nl en 'ervaringsdeskundige' door zijn eigen scheiding in 2021.

Tijdens zijn scheiding deden Jan-Willem en zijn vrouw iets bijzonders: ze stuurden een scheidingskaart aan hun sociale netwerk. In hun scheidingsboodschap blikten ze terug op hun relatie, kondigden ze hun scheiding aan, informeerden ze over de nieuwe vorm van het blijvend ouderschap en deelden ze praktische informatie zoals hun nieuwe adressen en contactgegevens. Juridisch betekende het wellicht niets, maar gevoelsmatig was hun scheiding op dat moment officieel.

Terugkijkend op zowel het gezamenlijke proces, als op de steunende en begripvolle reacties uit hun omgeving, besloot Jan-Willem een paar jaar later om meer mensen met een scheidingsboodschap te gaan helpen.

Hoewel communicatie met de omgeving bij iedere scheiding in zekere zin plaatsvindt, is hier nog relatief weinig aandacht voor onder scheidingsprofessionals. Beseffende dat een respectvolle en duidelijke scheidingsboodschap leidt tot o.a. een stabielere basis voor blijvend ouderschap, het reduceren van kampen kiezen door families en vrienden, en het normaliseren en bespreekbaar maken van de scheiding, maakt dat dit een plekje op de agenda verdient van De Scheidingsdeskundige.

E-learning volgen?

De kosten voor deze opleiding zijn € 50,00 (excl. BTW).